Køkkenet – en lille familie

“Min anden familie” – sådan betegner mange beboere deres forhold til dem, de deler køkken med. En stor del af kollegietiden spenderes netop i køkkenet, hvor der ofte foregår meget mere end blot madlavning. Men som i alle familier er folk forskellige, og derfor møder man også udfordringer, der skal tackles i fællesskab.

“Det bedste ved at på Tietgen er livet på køkkenet. Jeg nyder, at der er nogen at komme hjem til, At der er nogle dejlige mennesker, man kan dele sin dag med. Det er virkelig som en slags familie. Jeg har boet her i 3 år, og vi har selvfølgelig vores små op- og nedture, men det har man jo også i en rigtig familie. Vi har det rigtig godt sammen – vi har allerede planlagt at tage til Samsø sammen i sommerferien.” Kasper, beboer

Et tæt forhold

På Tietgenkollegiet er 12 værelser (heraf et enkelt dobbeltværelse) knyttet til samme køkken. Det er noget ganske særligt at bo så tæt sammen med folk, som man gør, når man deler køkken på et kollegium, hvor mange ting ofte foregår i fællesskab: hygge, sjov, studiesnak, spisning og tv-kigning. Man kommer tæt på hinanden på en helt anden måde, end hvis man eksempelvis blot studerer sammen.

Mødt med et smil

På køkkenet deler man både glæder og sorger. Mange beboere beskriver, hvordan det bedste er, at der altid er nogen, der står klar med et smil om morgenen, eller som spørger ind til, hvordan man har det, hvis man er trist. Man bekymrer sig ganske enkelt om hinanden, hvilket kan være en enorm glæde og støtte i hverdagen.

Hvert køkken sine traditioner

Selvom alle køkkener som udgangspunkt er ens, er de alligevel vidt forskellige, fordi de præges af de folk, der bor der. I nogle køkkener har man organiseret fællesspisning næsten hver eneste aften, mens det i andre køkkener foregår mere ad hoc.

Nogle traditioner holdes dog i hævd på alle køkkener, herunder kollegieklassikeren Tour des Chambres (i daglig tale blot TDC), hvor man tager på rundtur i alle værelserne, der i anledningen er blevet dekoreret i hvert sit opfindesomme tema.

Udfordringerne i hverdagen

Når op til 13 forskellige mennesker med forskellige baggrunde, holdninger og meninger skal bo sammen, vil der uværgeligt også opstå nogle udfordringer. Mange oplever, hvordan man har vidt forskellige syn på alt fra opvask til politik, og det er ikke altid let at få det til at gå op i en højere enhed.

På mange køkkener afholder man derfor jævnligt møder, hvor man diskuterer “spillereglerne”, og finder en løsning på de problemer, der måtte opstå. Alt dette er også en del af kollegielivet og noget, som man skal være forberedt på at være en del af.