Det ”spøger” på Tietgenkollegiet

Udgivet d. af Vickie Isabella Westen

På Tietgenkollegiet har vi en ånd: Tietgenånden. Den gemmer sig bag den brune facade. Du kan hverken se eller høre den, men så snart du flytter ind på kollegiet, kan du mærke, at den er der.

Tietgenåndens varme er det første du bliver mødt med, når du flytter ind. En beboer tager imod dig og viser dig rundt. Du bliver måske inviteret til spilaften med de 12 mennesker, du fremover skal dele køkken med. Tietgenånden kan lige såvel komme til udtryk i form af den krammer, du får af din nabo, når du har mest brug for det, eller den highfive han giver, når den søde pige fra genbokøkkenet smiler sødt tilbage. Alt sammen et symbol på at Tietgenånden er her, og den er i topform!

Når Tietgenånden er i topform, betyder det bogstaveligt talt, at den aldrig har været stærkere. Det kan man se på alle de nye kollegieudvalg, der for tiden blomstrer frem. Blandt andet har vi et udvalg, der er ved at planlægge den første Tietgenfestival, som skal afholdes i maj måned, og vi har et udflugtsudvalg, der arrangerer forskellige ture for beboerne. Udvalgene drives af en masse engagerede beboere, der er med til at fremme den gode kollegieånd.

Arkitekturen – et symbol på fællesskab

På Tietgenkollegiet får vi løbende nye beboere, og de spørger ofte, hvor meget de bør engagere sig i kollegiets sociale liv. Det er der som sådan ikke noget rigtigt eller forkert svar på, men hvis vi tager et kig på selve bygningens karakteristiske runde form, fortæller den i sig selv, hvad meningen er: Fællesskab. I den bog om kollegiet, som alle køkkener har liggende, kan man læse dette citat fra en af arkitekterne bag:

”Man kan gå hele vejen rundt på alle etager. Ingen gange ender blindt, ingen døre er låste. Huset vender ikke ryggen til noget som helst. Det er rundt venligt og nærmest gennemsigtigt. Beboerne kan hen over den runde plads i midten se, hvad de andre laver i deres køkkener, på terrasserne og i opholdsstuerne. Og hvis det ser interessant ud, kan de gå der over.”

Men bygningens konstruktion har mere at fortælle, for mens alle bygningens fællesrum og fællesaltaner peger ind mod cirklen, så vender alle beboernes værelser udad. Det er et udtryk for, at ligesom der er plads til det sociale liv, skal der også være rum til fordybelse.

Uden Tietgenånden var der intet Tietgenkollegie

Med den unikke mulighed det er at få lov at bo på et så æstetisk smukt og på mange måder fascinerende kollegie, følger et særligt ansvar. Kollegieånden er ikke kommet af sig selv, men er født og formet af flere generationer af beboere, der på hver deres måde har bidraget til det kollegie, vi kender i dag. Det er derfor en enormt god investering af din tid, hvis du benytter dig af de forskellige muligheder, som Tietgenkollegiet byder, fx i form af at melde dig ind i et udvalg eller engagere dig med dit nye køkken. For lige så meget du giver til Tietgenånden, mindst lige så meget vil den give tilbage.

Som beboer vil du opleve, at du udvikler dig som menneske, du vil få indblik i mange forskellige kulturer, og styrke dine sociale færdigheder. Derudover vil du opleve, hvordan et fællesskab føles, når det er stærkest. Du er med andre ord med til at forme Tietgenånden, og det er et helt særligt privilegium, som vi, de nuværende beboere, ville elske at se kommende kollegianere føre videre. Og hvem ved? Måske er det dig?