Udvælgelsesprocessen

På Tietgenkollegiet er vi i den priviligerede, men også udfordrende situtation, at der altid er flere ansøgere, end der er ledige værelser. Der er derfor nedsat et indstillingsudvalg, der behandler ansøgningerne og udvælger de ansøgere, der skal optages på kollegiets venteliste.

Hvis ansøgeren overholder de formelle krav, der er beskrevet på siden Hvem kan søge?, vil ansøgningen blive vurderet af de 4 repræsentanter fra Indstillingsudvalget (ISU) samt en repræsentant for kollegiets administration eller bestyrelse.

Om Indstillingsudvalget

Indstillingsudvalget består af 6 beboere, der er blevet demokratisk valgt af de øvrige beboere på det årlige konstituerende kollegierådsmøde. Udvalgets officielle formålsbeskrivelse lyder således: “Indstillingsudvalget (ISU) repræsenterer beboerne på Tietgenkollegiet og har til ansvar at optage ansvarsfulde, engagerede og sociale studerende, der kan understøtte et attraktivt bo-­ og studiemiljø.”

Udvalget varetager de 4 årlige ansøgningsrunder, der fungerer således, at ansøgningerne fordeles tilfældigt ud i 2 grupper af hver 3 ISU-medlemmer. Her vurderer de 3 ISU-medlemmer i hver gruppe ansøgningerne og sender de bedste 10 til 15% videre til finalerunden, hvor alle 6 medlemmer samt bestyrelsesformanden læser og vurderer.

Motivation og diversitet i fokus

Under bedømmelsen af de enkelte ansøgninger lægges der afgørende vægt på den del, hvor ansøgeren beskriver sin motivation til at bo på Tietgenkollegiet. Målet er at finde frem til de ansøgere, som man mener passer ind i kollegielivet, og som kan bidrage til at gøre Tietgenkollegiet til et dejligt sted at bo. Fordi hvert ISU-medlem trækker på sine egne erfaringer og holdninger, vil bedømmelserne nødvendigvis være subjektive, og det er således ikke muligt at definere præcis, hvad der udgør “den gode ansøgning”. ISU vurderer dog ud fra Tietgenkollegiets princip om diversitet, og ønsker således at få en bred vifte af forskellige beboere, hvad angår køn, studie, kultur, interessefelt ol. i hver ansøgningsrunde.

GODE RÅD FRA ISU

Der er mange måder at skrive en god ansøgning på, men ud fra vores erfaringer i indstillingsudvalget, har vi her samlet nogle gode råd til hvad der fungerer, når du skal give os et indblik i, hvem du er på én side. Derudover vil vi understrege, at alle (der opfylder de formelle kriterier) er velkomne til at søge. Der findes ikke en rigtig måde at være kollegianer på, og der er således plads til ekstroverte, introverte, dem der elsker at feste og dem der ikke gør. Det vigtigste er, at du vil fællesskabet.

Det er ikke en jobansøgning
Indstillingsudvalget består af seks beboere og et fondsmedlem. Det vil altså sige at din ansøgning bliver læst af jævnaldrende potentielle fremtidige naboer og venner. Hold gerne tonen uformel og mød os i øjenhøjde.

Vi vil gerne lære dig at kende:
Når vi læser ansøgninger, er vi på jagt efter dem, vi tror på, kan blive gode naboer og gerne vil fællesskabet. Du har 1 side til at overbevise os om, og her er nogle gode greb du kan bruge:

 • Et par billeder kan gøre meget for at give din ansøgning noget mere personlighed og give os bedre indblik i hvem du er. (Billeder siger mere end 1.000 ord, og er federe end en tekst-tung side i skriftstørrelse 10, linjeafstand 1 og bredde margener.
 • Med det sagt, skal kreativiteten heller ikke overtage. Hvis der går for meget koncept i den, kan vi have svært ved at se hvilken person, der står bag. En sang, et digt eller et brætspil er ikke nødvendigvis det bedste til at beskrive dig.
 • Show it, don’t tell it. Beskriv dig selv med handlinger, ikke kun ord. Og undgå gerne banaliteter, der ikke forklarer, hvem du er.
 • Vi ved godt arkitekturen er smuk og faciliteterne gode, men det behøver du ikke bruge plads på at skrive om.
 • Vær ærlig.

Hvad kan/vil du bidrage med

 • Hold fokus på hvad du kan bidrage med til Tietgen, i stedet for hvad du kan få ud af det. Vi ved godt, at placeringen er god, huslejen fin osv., men det siger hverken noget om dig eller hvordan du er som nabo, at du synes det.
 • Kom gerne med eksempler til konkrete aktiviteter, idéer og initiativer, som du kunne forestille dig at bidrage til som kollegiebeboer.

Inspiration til at kickstarte ansøgningen

 • Hvad laver du i din fritid?
 • Hvad lavede du i dit sabbatår?
 • Hvad brænder du for?
 • Hvorfor studerer du det, du gør?
 • Zoom gerne ind på noget konkret, en anekdote, noget der har formet dig osv.
 • Husk at vi har tavshedspligt;)

Og til sidst en vigtig pointe: Hvis du ikke kom ind, så søg igen! Vi får så mange kvalificerede ansøgninger, og din var helt sikkert en af dem. Giv det et, to eller flere skud til, men vi ville foretrække at du ikke genbrugte den samme ansøgning.

Vi glæder os til at læse din ansøgning!

 

tAVSHEDSPLIGT OG INHABILITET

Medlemmerne af ISU er omfattet af tavshedspligt, og de må derfor ikke videreformidle information om ansøgere/ansøgningerne til de øvrige beboere. Ligeledes er ISU­‐medlemmer med personligt forhold til ansøgere inhabile og udgår af bedømmelsen af den pågældende ansøger.

Tildeling af værelser

Når værelserne skal fordeles til ansøgerne på ventelisten, sker det efter princippet om, at der skal være den størst mulige diversitet på de forskellige køkkener. Dette omfatter bl.a., at man stræber efter at sikre en fordeling af køn, uddannelse m.v. på køkkenerne.